dilluns, 21 de gener del 2013

Laia: quin nom més maco!

És cert, el meu nom és molt maco. A mi m'agrada molt!

Sempre havia pensat que el meu nom tenia un significat i fa un temps enrere que vaig descobrir el significat real d'aquest, i m'encanta.

Si busques Laia en qualsevol foro de mares que busquen nom per a la seva filla, o per a la seva gossa...per què ja no saps si els noms de nens són per a gossos o els noms de gossos són per a nens... en tooooooots aquests foros (fins i tot en llibres de significats de noms) diu que:


Laia és el diminutiu d'Eulàlia, és d'origen grec i té el dia 12 de febrer com a data per als cristians. Vol dir "la que parla bé". 

MEEEEEC ERROR ERROR ERROR ERROR ERROR....



- El diminutiu d'Eulàlia és Lali, no Laia.

- És d'origen íber, els laiezken eren tribus ibèriques que habitaven la costa central catalana, entre Barcelona i  Mataró, i la vall interior del Llobregat, que els romans van anomenar laietans i, després, laketans.

Us sona la "via laietana"?? Pues eso...

- Com que no prové d'una santa cristiana, no té onomàstica. El dia 12 de febrer no és el seu dia, i quin és? Doncs no en té. Els cristians ja ho fan això, s'ho apropien tot per què sembli que tot és seu.


- Sabem que laia és una paraula íbera, per tant, preromana, prellatina, que està vinculada amb la llengua èuscar i vol dir “arada, arreu o aixada”, que és una eina per llaurar el camp. Els laietans eren agricultors, o sigui, que treballaven la terra.

Per tant, Laia és la deessa dels laietans.

Heu estat mai a Mataró? Hi ha una escultura molt gran d'una arquera, és la Laia l'arquera. 
Segons el seu autor, Rovira-Brull, la Laia té l’esperit de les cultures prehistòriques, representa la unió de l’home i la terra. Terra i natura fèrtil, maternal i terrible quan se sent agredida. És la deessa mare capaç d’engendrar i generar vida i així garantir la pervivència de la tribu. Laia deessa del cosmos i els cinc elements: Laia terra, aigua, foc, aire i Laia quinta essència.



Tot això no m'ho he inventat jo, ho he tret de:
http://www.mac.cat/Rutes/Ruta-dels-Ibers/Els-laietans Museu d'Arqueologia de Catalunya.
http://ca.wikipedia.org/wiki/Laia_l'arquera Viquipèdia.
http://www.laialarquera.cat/ Web de l'escultura.
http://www.cch.cat/pdf/laietaniesas.pdf "Laietànies" de Jordi Salat (www.HistoCat.com)


Busqueu bé el significat del vostre nom, segur que us sorprendreu!


Petons,
Laia.

9 comentaris:

  1. He sentit aquesta història moltes vegades, Eulàlia!

    ResponElimina
  2. Dons m'agrada aixó de.... Laia deessa del cosmos i els cinc elements: Laia terra, aigua, foc, aire i Laia quinta essència.

    Laia ets tu !!!

    ResponElimina
  3. No queda gens clar que la teoria ibera sigui certa i, en qualsevol cas, no es pot afirmar rotundament que això sigui així. Podria ser, com passa en moltes altres ocasions, una falsa etimologia creada justament en aquest cas de manera interessada per negar l'origen cristià del nom. El criteri d'autoritat és molt clar. El DCVB així ho explica i Albaigès també ho recull així. La comparació amb altres llengües també s'ha de tenir en compte. En castellà l'hipocorístic d'Eulàlia és Olaya, en basc Olaia, en portuguès Olalla o Olaia. Posats a especular també es diu que existia una població a Montjuïc (el de Barcelona) que es deia Laie o Laiez i que hauria donat nom als laietans. Pel que fa al nom "Laietans", apareix a les monedes ibèriques amb la llegenda Laiesken al segle II aC. Sembla que és indoeuropeu i que podria venir de l'arrel pla- i significar "habitants de la plana", o bé de *lei-, que ve a indicar un prat en terra humida o aiguamoll. Altres pensen que el nom ve d'una onada de gals que arribaren a la zona. En conclusió, no podem arribar a un origen ben definit. L'únic que sabem del cert és. 1) Que el nom ens ha pervingut a través de la tradició romana i medieval. 2) Que a pesar d'haver-se interpretat com a hipocorístic d'Eulàlia ha aconseguit una substantivitat pròpia en els nostres dies i 3) que és un nom molt bonic que val la pena conservar.

    ResponElimina
  4. Guau, acabo d'al.lucinar amb aquesta explicació! Gràcies per la info, va bé saber-ho.
    En tot cas, que akgú s'inventés aquest nom per negar una relació amb el cristiá, ja m'agrada ;-)

    Em vols/pots dir on puc llegir això que em dius?
    Gràcies!!

    ResponElimina
  5. hola Laia, Laietana em deia la meva mare de petita en to carinyós i ara que veig d,on ve... M,encanta!

    ResponElimina
  6. hola Laia, Laietana em deia la meva mare de petita en to carinyós i ara que veig d,on ve... M,encanta!

    ResponElimina
  7. Jo em dic Laia i estic totalment desacord amb tu. El MEU nom prové d'Eulàlia i el meu sant és el 12 de febrer. Així és i sempre serà. Per cert, les pàgines web que has passat si que parlen de laietans però que Laia provingui d'això crec que t'ho has tret bastant de la màniga. Laia és un nom CATALÀ.

    ResponElimina
  8. jo també em dic LAIA i l'ho del sant ja ho savia però tot l'ho altre no, que xulooooo.
    va super bé saver-ho ��

    ResponElimina